Menu

Κυριακή στο....παζάρι των ρακοσυλλεκτών


Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλοί φίλοι και γνωστοί αναφέρονται στο παζάρι των ρακοσυλλεκτων με πολύ καλά λογία και για διάφορα αντικείμενα που βρήκαν εκεί σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.
Έτσι και εγώ από περιέργεια περισσότερο αποφάσισα να πάω μια βόλτα από εκεί και να δώ από κοντά αυτό το αλλόκοτο παζάρι

Όσους ρώτησα που είναι κανείς δεν μου έδωσε ακριβείς οδηγίες κάπου στον ελαιώνα μου είπαν,τελικά ήταν πολύ εύκολο να το βρώ καθώς βρίσκετε απέναντι από τον σταθμό του μετρό στάση ελαιώνα.

Δεν μου χρειάστηκαν καθώς ακολούθησα το πλήθος που πήγαινε προς τον ανοιχτό χώρο που διοργανώνεται το παζάρι, επί της Ιεράς Οδού, λίγο πιο πάνω από την Αγίας Άννης.


Ο κόσμος που επισκέπτεται το παζάρι είναι μια πολυσυλλεκτική κατηγορία ανθρώπων. Μπορείς να συναντήσεις άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικιών αλλά και οικονομικής κατάστασης. 

Επίσης διαφέρουν οι λόγοι επίσκεψης. Μπορεί κάποιος να ψάχνει κάτι συγκεκριμένο και να ελπίζει να το βρει, ένας άλλος να εύχεται να ανακαλύψει κάποιο κρυμμένο μικρό θησαυρό ανάμεσα στα σκουπίδια, και κάποιος απλά να βολτάρει με ένα καφέ στο χέρι χαζεύοντας...Το τι μπορεί να συναντήσει και να αγοράσει κάποιος στο παζάρι πιο εύκολα ανακαλύπτεται από κοντά παρά περιγράφεται. Τα πάντα και τίποτα. Και αυτό φυσικά ποικίλει από βδομάδα σε βδομάδα.

Από ρούχα και παπούτσια μέχρι νήματα και κλωστές. Από σαραβαλιασμένα και χαλασμένα ραδιόφωνα, πικ-απ, walkman, cd-players, σίδερα και κάθε λογής συσκευές έως κάποιες από αυτές που λειτουργούν ακόμα. Από ποδήλατα έως ζάντες αυτοκινήτων. Από παιχνίδια έως παλιά βιβλία και περιοδικά.

Κάθε λογής βινύλια, cd, dvd και (βίντεο)κασέτες. Απορρυπαντικά, καλλυντικά έως και τρόφιμα. Διακοσμητικά χώρου και φο-μπιζού. Κινητά τηλέφωνα και ρολόγια.
Οι ρακοσυλλέκτες έχουν το δικό τους σωματείο που ιδρύθηκε το 1992 και ονομαζόταν Ερμής, ενώ πρόσφατα μετασχηματίστηκε με το νέο όνομα Ενόδιος Ερμής, και απαριθμεί πάνω από 1.000 μέλη.

Στη σελίδα τους στο facebook μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες. Αυτό που αναφέρουν για την περισυλλογή είναι ενδεικτικό: «Ένα είδος άμεσης ανακύκλωσης,όχι μόνο υλικών αλλά και ιστορίας και ιδεών... Κάνε κι εσύ μια βόλτα στο παζάρι και δες...» Και πόσο δίκιο έχει αυτή η πρόταση, καθώς ότι και να διαβάζεις σε μια σελίδα δεν είναι τίποτα. Μιλάμε για μια εμπειρία που πρέπει να βιωθεί και κάτι μου λέει πως είναι δύσκολο να γίνει μόνο μια φορά...


Όταν φτάνεις, μια μεγάλη ταμπέλα γράφει: «ο Σύλλογος Ρακοσυλλεκτών η Αλληλεγγύη Βορείου Ηπείρου και το Σωματείο η Ακρόπολη σας καλωσορίζουν στο παζάρι μας». Στα δεξιά της ίδιας ταμπέλας υπάρχει το παρακάτω μότο: «Ρόδα είναι και γυρίζει. Ρομά και μη Ρομά.»
Περπατώντας σκέφτεσαι «αν εγώ είμαι εδώ από περιέργεια, όλοι αυτοί τριγύρω τι ζητούν;». Η απάντηση έρχεται αμέσως από την κυρία που ζητάει καλύτερη τιμή στις κλωστές και τα μαλλιά.«Το καλό πράγμα» είναι σχετικό και εξαρτάται από το τι ψάχνεις και ζητάς στο παζάρι. Όταν η πλειονότητα των αντικειμένων κοστίζουν από 50 λεπτά μέχρι 2 Ευρώ και τα πιο ακριβά είναι με 10 και 20 Ευρώ, καταλαβαίνεις ότι οι προσταγές της μαζικής κατανάλωσης δεν χωρούν εδώ.

Πολλά αντικείμενα είναι ανακατεμένα, ατάκτως τοποθετημένα, πάνω σε τεντόπανα και λινάτσες, λες και η εμπορική τους προώθηση θα χαρακτηρίζονταν από την φράση "όσο πιο πολύ κουραστείς για το βρεις, τόσο πιο πολύ θα σου αρέσει".

Και πράγματι είναι μεγάλη η χαρά όταν βρεις αυτό που σου αρέσει ή ψάχνεις, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και μοναδικό, δεν έχει δεύτερο.Οι άνθρωποι περπατούν και ψάχνουν, ανακατεύονται με τα ρούχα και τα αντικείμενα, τη σκόνη και τη λάσπη ενίοτε. Ελιτίστικες συμπεριφορές και ματιές ανωτερότητας δεν χωρούν στο παζάρι. Κανείς δεν κρύβει την προέλευση των αντικειμένων ή τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι πωλητές. Όμως μιζέρια όχι. Δεν ζητά κανείς λύπηση.

Είναι μια ειλικρινής συναλλαγή. Όλοι ψάχνουν την χαμηλή τιμή και την μοναδική ευκαιρία, κάνοντας παζάρι.

Όπως φώναζε και ο πωλητής του πιο μεγαλοπρεπούς εκθέματος, μιας τηλεόρασης από τις πρώτες επίπεδες και ενός dvd player, τα όποια ήταν σε λειτουργία και πρόβαλλαν μια ταινία: «Πείτε ρε παιδιά 5 ευρώ, 10 ευρώ. Παζάρι είναι. Μη με ρωτάτε πόσο κάνει.»Σήκω νωρίς την Κυριακή και ανακάλυψε το παζάρι. Θα έχεις χρόνο να ψάξεις και να βρεις αυτό που θέλεις. Αν θέλεις κάτι. Σε κάθε περίπτωση, στις δύο το μεσημέρι το παζάρι αποτελεί παρελθόν.


Αποστολή : Χάρης Ντάκουλας
Πληροφορίες: monopoli.gr