Μπήκαμε στο στοιχειωμένο σπίτι της Τζίνας Μπαχάουερ (photos video)

Υπάρχουν σπίτια παλαιά, αρχοντικά,που κουβαλούν ιστορίες παλαιές όσο και αυτά...

Ένα από αυτά είναι και το εγκαταλελειμμένο σπίτι της Τζίνας Μπαχάουερ. Το Memory life, βρέθηκε εκεί και σας το παρουσιάζει. Αλλά ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή...

 
Η Τζίνα Μπαχάουερ ήταν Ελληνίδα κλασική πιανίστρια διεθνούς φήμης.

Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου το 1910 στην Αθήνα από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα. Έδωσε το πρώτο τη ρεσιτάλ σε ηλικία 8 ετών.
Οι πρώτες της μουσικές σπουδές έγιναν στην Αθήνα όπου και έλαβε τις πρώτες της τιμητικές διακρίσεις.


Το 1929 και σε ηλικία 19 ετών αναχώρησε για το Παρίσι για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Το πρώτο της κοντσέρτο με ορχήστρα έγινε το 1932 σε ηλικία 20 ετών.

Ολοκληρώνοντας εκεί έναν κύκλο σπουδών, ταξίδεψε στο Λονδίνο ως μαθητευόμενη του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Από το 1935 και εξής η Μπαχάουερ τράβηξε τον δικό της δρόμο στη μουσική.

Από το 1930 ήταν μόνιμη κάτοικος Αιγύπτου με τον πρώτο της σύζυγο, επιχειρηματία Ιωάννη Χριστοδούλου.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του το 1950, δεύτερος σύζυγος της έγινε ο βρετανός διευθυντής ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν. Παιδιά δεν απέκτησε.

 

Έδωσε εκατοντάδες κοντσέρτα  ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και 630 για τα συμμαχικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σπίτι της, στο Χαλάνδρι,ήταν η βάση της, η εστία της όταν βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν πάντα ανοιχτό στους νέους. 
Σήμερα, το σπίτι είναι σε πολύ κακή κατάσταση, παρότι η ίδια το είχε κληροδοτήσει στο Ωδείον Αθηνών και ήθελε να είναι πάντα ένα κέντρο για τη μουσική εκπαίδευση.

Η σπασμένη μπαλκονόπορτα είναι η μόνη δίοδος στο εσωτερικό καθώς όλο το υπόλοιπο σπίτι είναι σφραγισμένο όπως θα δούμε αργότερα.Το μεγάλο σαλόνι με το τζάκι είναι το κύριο δωμάτιο στο ισόγειο.


 
 


Η κουρτίνα που έχει απομείνει και η κλειστή  πόρτα, που οδηγεί στα υπόλοιπα δωμάτια του ισογείου και του υπογείου, φτιάχνουν την απαραίτητη ατμοσφαίρα. 

  

Ντουλάπες και λίγα ράφια, είναι ότι  απέμεινε από το σπίτι..
»…Θυμάμαι ακόμη και το μικρό χαριτωμένο σπίτι της Τζίνας Μπαχάουερ, στην οδό Προφήτη Ηλία. Οσάκις ερχόταν στην Ελλάδα έκανε σ’ αυτό λαμπρές συνάξεις. Πλήθος οι πολιτικοί και οι καλλιτέχνες. Όταν πέρασα πριν από καιρό και είδα τον κήπο αναρωτήθηκα πώς στο καλό χωρούσαν τόσοι άνθρωποι. Το σπίτι ερημώνει και στοιχειώνει με τα χρόνια.
Στην Οδό Εθνικής Αντιστάσεως είχαν το σπίτι τους οι αδελφές Άννα και Μαρία Καλουτά, τη “Βίλα Μάννα”, και πολλές φορές τις έβλεπες τα απογεύματα στη βεράντα να πίνουν τον καφέ τους…»

Απόσπασμα από το κείμενο του Μάνου Ελευθερίου «Το Χαλάνδρι που γνώρισα» (2004).


 
Μονοκατοικία του 1930, όμως χρήζει άμεσης επισκευής. 

Το μπάνιο και η κουζίνα στο υπόγειο.  
Το επιβλητικό της σπίτι στο ρέμα Χαλανδρίου, στην οδό προφήτη Ηλία αποτελεί την εστία του μύθου. Μαρτυρίες για παράξενους ήχους που ακούγονται μέσα από το σπίτι τη νύχτα, μελωδίες πιάνου, κλάματα, φωνές, φήμες ή όχι; Μπορεί απλά η Τζίνα να έχει μείνει πίσω, εδώ στο σπίτι της, για να τελειώσει κάτι που δεν άρχισε ποτέ... Το τελευταίο της κονσέρτο.


22η Αυγούστου του 1976 η Τζίνα Μπαχάουερ άφησε την τελευταία της πνοή. Βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της, από τον άντρα της Σέρμαν. Αιτία θανάτου : Καρδιακή ανακοπή. Ένα μαύρο φόρεμα φορούσε εκείνη τη νύχτα καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το σπίτι της στο Χαλάνδρι για το Ηρώδειο, για να μαγέψει άλλη μια φορά το κοινό της με τις υπέροχες μελωδίες της. Όμως δεν έφτασε ποτέ. 30 χρόνια μετά τον θάνατό της, οι φήμες είναι πολλές....


 Εντύπωση μας έκανε ότι στο εσωτερικό του σπιτιού δεν υπάρχει ούτε ένα γκράφιτι, ενώ η πόρτες και τα παράθυρα, είναι σφραγισμένα με λαμαρίνες και καρφωμένες σανίδες, όπως στις ταινίες τρόμου!


 Στον εξωτερικό χώρο του οικήματος, η εγκατάλειψη είναι εμφανής και ο άλλοτε υπέροχος κήπος, έχει μετατραπεί σε μια μικρή ζούγκλα.

 


 
Εκτός από τις πολλές γάτες είδαμε και μια χελώνα, που κατοικούν πλέον στο οίκημα..

 


 
Δείτε τον εσωτερικό χώρο στο βίντεο που τραβήξαμε.
Αποστολή: Χάρης Ντάκουλας
Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος.