Menu

Συσκευές που βγήκαν από την χρονομηχανή!


Συσκευές που μοιάζουν να βγήκαν από την μηχανή του χρόνου. Συσκευές που κάποτε οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούσαμε στην καθημερινότητα μας και σήμερα σκουριάζουν σε κάποια αποθήκη, η έχει σβηστεί από την μνήμη μας η ύπαρξη τους.

Πάμε να δούμε μερικές από αυτές, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι μικρότεροι.

Τρανζίστορακι

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστό ως ραδιόφωνο τρανζίστορ. Ωστόσο, η ιστορία της μικρής αυτής συσκευής που συντρόφευε επί σειρά ετών τις χαρές και τις λύπες του κόσμου, που κοσμούσε μπαλκόνια και αυλές και ήταν από τις καλύτερες παρέες των οικοδόμων πάνω στις σκαλωσιές στη χώρα μας, ξεκίνησε την πορεία της ως ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα και εξελίχθηκε στη ραδιοφωνική συσκευή που έκανε πάταγο στην αγορά και έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση της εταιρίας SONY....


Sony Walkman

To 1979, η Sony παρουσίασε την απόλυτη φορητή συσκευή ήχου, μικρών διαστάσεων και βάρους με ενσωματωμένα ακουστικά. Το Walkman αποτέλεσε την κορύφωση της εμπορικής δημοφιλίας του κασετόφωνου αλλά σήμανε και την αρχή του τέλους του.

Ήταν δημιούργημα του Ναμπουτόσι Κιχάρα, μηχανικού στο τμήμα ήχου της Sony. O τότε πρόεδρος της εταιρείας Ακίο Μορίτα του είχε ζητήσει να σχεδιάσει μια συσκευή που θα μπορούσε να παίρνει μαζί του στα ταξίδια για να ακούει τις αγαπημένες του όπερες.


Πικάπ

Το πικάπ είναι ηλεκτρική συσκευή που αναπαράγει μουσική ή και ηχητικά γεγονότα από δίσκους βινυλίου. Προγονικές μορφές του πικάπ ήταν o φωνογράφος και το γραμμόφωνο. Ο φωνογράφος χρησιμοποιούσε κυλίνδρους, ενώ το γραμμόφωνο δίσκους.
Αναλογική φωτογραφική μηχανή

Αυτές χρησιμοποιούν φωτογραφικό φιλμ στο οποίο αποτυπώνεται η φωτογραφία κατά τη λήψη. Στη συνέχεια το φιλμ περνά από τη διαδικασία της εμφάνισης σε σκοτεινό θάλαμο είτε σε ειδικά φωτογραφικά εργαστήρια. Με τη διαδικασία της εμφάνισης παράγεται ένα αρνητικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση των φωτογραφιών στο χαρτί. Τα θετικά φιλμς έχουν ως αποτέλεσμα θετικό είδωλο,που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν για προβολή των φωτογραφιών. Κατά την αγορά, πρέπει να προσεχθεί το είδος και η ποιότητα του φακού της μηχανής, ο τύπος και η ταχύτητα του φιλμ, η δυνατότητα ή όχι χειροκίνητων ρυθμίσεων και το zoom. Πιο συνηθισμένες είναι σήμερα οι αυτόματες φωτογραφικές μηχανές που επιτρέπουν στους αρχάριους χρήστες τη λήψη ικανοποιητικών φωτογραφιών χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια (οι λεγόμενες "point and shoot").VHS

Το Σύστημα Home Βίντεο (VHS) ήταν ένα νέο μέσο για τους καταναλωτές σε επίπεδο χρήσης της αναλογικής εγγραφής σε βιντεοκασέτα. Αναπτύχθηκε από την Victor Company of Japan (JVC) στη δεκαετία του 1970.

Από τη δεκαετία του 1950 η μαγνητική  ταινία εγγραφής βίντεο είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην τηλεοπτική βιομηχανία, μέσω των πρώτων στο εμπόριο μαγνητοσκοπίων (Vtrs). Τότε αυτές οι συσκευές  χρησιμοποιούνταν μόνο σε ακριβά τηλεοπτικά στούντιο. Στη δεκαετία του 1970 η βιντεοκασέτα μπήκε στο εμπόριο βάζοντας  το βίντεο στο σπίτι.Βιντεοκάμερα super 8/8mm

Η φωτογραφική μηχανή Σούπερ 8 χιλιοστών  είναι μια  κάμερα ειδικά κατασκευασμένη για να χρησιμοποιείτε το Σούπερ 8 χιλιοστών φιλμ κινούμενης εικόνας. Οι Super 8 mm φωτογραφικές μηχανές φιλμ κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1965 από την Kodak. Η κατασκευή συνεχίστηκε τις αρχές της δεκαετίας του 1980.


Μαγνητόφωνο με κασέτα

Εκτός από το κασετόφωνο που εφηύρε πρώτη η Philips παρουσιάστηκαν και δυο ακόμη τεχνολογίες, η μία νωρίτερα (eight-track) και η άλλη πολύ αργότερα (μικροκασετόφωνο). Η σύγχρονη του κασετοφώνου ήταν το οκταζωνικό (eight-track) με ισχυρή παρουσία ως συσκευή αυτοκινήτου και πολύ μεταγενέστερα τα αναλογικά μικροκασετόφωνα για επαγγελματική χρήση (κυρίως από δημοσιογράφους) με μικρότερη μαγνητοταινία πλάτους 1/8 ιντσών, ταχύτητας 1 και 5/16 ips (3,33 εκατοστόμετρων ανά δευτερόλεπτο) σε περίβλημα διαστάσεων 5,5 Χ 3,3 Χ 0,7 εκατοστόμετρων. Και οι δύο τεχνολογίες είναι πλέον καταργημένες, η μεν πρώτη ήδη από την εποχή που μεσουρανούσε το κλασικό κασετόφωνο (αρχές δεκαετίας του 1980), η δε δεύτερη από τις πολύ πιο εύχρηστες ψηφιακές συσκευές.Sony Discman

Το Discman, γνωστό ως Sony Discman ήταν φορητό compact disc player με ακουστικά, λειτουργούσε με μπαταρίες. Υπήρχαν αρκετές εξελίξεις στο προϊόν της Discman όπως την προσθήκη του ραδιοφώνου.


Βομβητής - Pager

Ο βομβητής δεν είναι τίποτε άλλο από μια μικρή συσκευή μεγέθους παλάμης που παράγει δόνηση για να ειδοποιήσει τον κάτοχό του για κάποια κλήση που δέχτηκε.Αυτό γίνεται συνήθως είτε με απλή ειδοποίηση, είτε με ένα σύντομο μήνυμα, χωρίς να παρέχει υπηρεσίες φωνής (τηλεφωνικές κλήσεις).

Κι επειδή ορισμένα μοντέλα παρήγαγαν και ήχο οι συσκευές αυτές ονομάζονται και μπίπερ, λόγω του χαρακτηριστικού μπιπ.Το σύστημα λειτουργίας των βομβητών ονομάζεται τηλεειδοποίηση, δηλαδή ειδοποίηση εξ' αποστάσεως.
Στην ουσία όταν λάβουμε μια κλήση από κάποιον αριθμό, η συσκευή επικοινωνεί με ένα τηλεφωνικό κέντρο ή υπηρεσία (στην Ελλάδα παρεχόταν από τον ΟΤΕ) και παράγει δόνηση, ηχητική ή και οπτική ειδοποίηση.

Ρολόι - Κομπουτεράκι

1981: Το πρώτο ψηφιακό ρολόι καρπού και υπολογιστής μαζί.
Ένας ενσωματωμένος υπολογιστής σε ρολόι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για καθημερινούς υπολογισμούς.
Οθόνη CRT


Οι οθόνες καθοδικού σωλήνα διαθέτουν καθοδικό σωλήνα (λυχνία). Η πρόσοψη σαρώνεται εσωτερικά από δέσμες ηλεκτρονίων που παράγονται απ έναν έως τρεις (ανάλογα με το αν είναι μονόχρωμη ή έγχρωμη οθόνη), ηλεκτρονικούς εκτοξευτήρες (πυροβόλα). Η οδήγηση των δεσμών των εκτοξευτήρων στα κατάλληλα εικονοαστοιχεία επιτυγχάνεται με τη χρήση μαγνητικού πεδίου το οποίο παράγεται από πηνία κάθετης και οριζόντιας απόκλισης τα οποία περιβάλλον το λαιμό του καθοδικού σωλήνα.

Σήμερα η χρήση οθονών CRT στους υπολογιστές έχει υποχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω των πρακτικών πλεονεκτημάτων των οθονών υγρού κρυστάλλου. DVD Disc Player 

Το DVD (ακρωνύμιο των Digital Video Disc ή Digital Versatile Disc, σε μετάφραση Ψηφιακός Δίσκος Βίντεο ή Ψηφιακός Ευέλικτος Δίσκος) είναι ένα οπτικό μέσο αποθήκευσης μέτριας ή μεγάλης χωρητικότητας. Συνήθως χρησιμοποιείται για την αποθήκευση βίντεο, αλλά και εικόνων, ήχου και δεδομένων. Τα DVD είναι ολόιδια με τα CD  καθώς έχουν το ίδιο σχήμα (με διάμετρο 120 ή σπανιότερα 80 χιλιοστά) αλλά έχουν μορφοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περιέχουν πολύ περισσότερα δεδομένα από ένα CD  και είναι αυτονόητο ότι χωράνε περισσότερα GBM (Giga Byte) η συνδυαζόμενη χωρητικότητα κυμαίνεται στα 4.7 GB.


Γραφομηχανή..

Η γραφομηχανή είναι μια μηχανική ή ηλεκτρομηχανική συσκευή με την οποία μπορεί ο χρήστης να τυπώσει ένα κείμενο σε χαρτί. Ο χειρισμός γίνεται με πλήκτρα, ενώ το χαρτί προωθείται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου. Μέχρι την δεκαετία του 1990 ήταν μαζί με την αριθμομηχανή, το σημαντικότερο αντικείμενο στα γραφεία, στις υπηρεσίες ακόμα και για ιδιωτική χρήση π.χ. Αλληλογραφία, αλλά σήμερα έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κίνητρο της δημιουργίας της γραφομηχανής ήταν η Τυπογραφία.Αναλογικό τηλέφωνο..Το τηλέφωνο είναι μία συσκευή συνδιάλεξης η οποία μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευή που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές. Η συσκευή αυτή αποτελείται από πομπό και δέκτη και συνδέεται με καλώδιο με το τηλεφωνικό κέντρο.
Δεν έστελνε μηνύματα, δεν έδειχνε βίντεο, δεν έμπαινες στο ίντερνετ, μιλούσες απλώς και τίποτα άλλο...


Dial Up μόντεμ..Τα μόντεμ αυτά συνδέονταν  σε κοινές αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές (PSTN) και μετέφεραν  δεδομένα με τις ακόλουθες, κυρίως, ταχύτητες:
19.200 bps (bit/δευτ.)
33.600 bps
56.000 bps
Όλοι τα θυμούνται από τον χαρακτηριστικό ήχο που έκαναν όταν συνδέονταν στο ίντερνετ.


Επιμέλεια: Χάρης Ντάκουλας.
Πληροφορίες: Βικιπαίδεια