Πώς θα βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες παντού


«Μια φωτογραφική μηχανή μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει εμπόδιο για τους ανθρώπους ή το μέσο για να κρυφτείς από πίσω της ως τουρίστας.
Μπορεί όμως να είναι και ένα εργαλείο για να εμπλουτίσεις τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες. Ή μια γέφυρα που θα σε φέρει σε επαφή με μακρινούς πολιτισμούς», 
αναφέρει ο βραβεύμενος φωτογράφος David Noyes.

Ο τρόπος με τον οποίο αντικρίζεις μία κοινωνία, τα έθιμα και τους ανθρώπους της και ο τρόπος με τον οποίο καλείσαι να πειραματιστείς με τον φακό, θα κάνουν τις εικόνες σου κάτι παραπάνω από αναμνήσεις. Θα τις κάνουν ικανές να διηγούνται ιστορίες.

Μετά τα παρακάτω 10 tips, καμία φωτογραφία σου δεν θα είναι ποτέ ίδια με κάποια άλλη.

10 Μάθε τον κανόνα των τριών


Ο Κανόνας των Τριών είναι μία κατευθυντήρια γραμμή για τη σύνθεση των φωτογραφιών σου, που ορίζει ότι αν διαιρέσεις μία εικόνα σε τρία ίσα μέρη πάνω και προς τα κάτω και από πλευρά σε πλευρά τα σημεία της φωτογραφίας που τοποθετούνται κοντά ή στα σημεία της τομής των γραμμών, θα έχουν και τον περισσότερο αντίκτυπο στην εικόνα.

Ο κανόνας ορίζει επίσης το κυρίως θέμα να μη βρίσκεται στο κέντρο της φωτογραφίας, δίνοντας σου έτσι την ευκαιρία να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις ενδιαφέρουσες συνθέσεις.

Παρότι δουλεύει για κάθε θέμα της φωτογραφίας σου, μην γίνεις μανιακός με τον κανόνα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να το εξερευνήσει μεθοδικά.

9 Σπάσε όμως και τους τυπικούς κανόνες


Ένας από τους πιο παλιούς κανόνες της φωτογραφίας, ορίζει να έχεις τον ήλιο στην πλάτη σου έτσι ώστε να αποφεύγεις τις ενοχλητικές σκιές στην εικόνα.
Με αυτόν τον τρόπο, φωτογραφίζοντας ένα θέμα στην ευθεία, έχεις τις σκιές να πέφτουν πίσω από αυτό και μακριά από την κάμερα.

Και ακόμη και αν αυτή η επιλογή είναι η ασφαλής, δημιουργεί ρηχές φωτογραφίες που δεν εστιάζουν στο βάθος της εικόνας. Κάνε λοιπόν παιχνίδι με το φως να «χτυπάει» πλευρικά. 

Η υφή από τις ισχυρές σκιές που θα παρουσιάζονται, θα δημιουργήσει πιο έντονες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. 

Δεδομένου ότι το φως θα περνάει κατά μήκος του αντικειμένου, θα δημιουργεί μεγάλες και μικρές σκιές που θα τονίζουν την υφή της επιφάνειας, θα ορίζουν το βάθος και θα δίνουν στις λεπτομέρειες του αντικειμένου μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

8 Ξεφορτώσου τα κλισέ


Δεν είναι κακό να βγάλεις μία φωτογραφία από ένα διάσημο σποτ που ξέρεις ότι θα σε εξυπηρετήσει.

Άπαξ όμως και την τραβήξεις πρέπει να θυμάσαι το εξής: ότι δεν θα είσαι ποτέ αρκετά ικανοποιημένος με την εικόνα που θα βγάλεις, παρά μόνο αν είναι όπως ακριβώς την έχεις φανταστεί στο κεφάλι σου. Πειραματίσου λοιπόν. 

Διάλεξε άλλες γωνίες και παίξε με το φως. Να γυρίζεις όμως πάντα στο σημείο εκκίνησής σου φαντάσου τις θέσεις από όπου τραβάς σαν έναν νοητό κύκλο έτσι ώστε να μπορέσεις να συγκρίνεις καλύτερα τις εικόνες που έχεις τραβήξει. Σε κάθε περίπτωση όμως, πειραματίσου. 

Ίσως δημιουργήσεις μία σύνθεση που ούτε εσύ φανταζόσουν πως θα είναι τόσο καλή.


7 Προτίμησε τα σημεία όπου μαζεύεται κόσμοςΣχεδόν όλοι έχουμε προσπαθήσει σαν τουρίστες να βγάλουμε στιγμιότυπα από τη ζωή του κόσμου που συναντούμε. Και σχεδόν όλες οι προσπάθειες αποτυγχάνουν.

Λογικό. Κανείς δεν αισθάνεται άνετα όταν νιώθει πως τον φωτογραφίζουν. Έχοντας στο μυαλό αυτή τη σκέψη, οι περισσότερες φωτογραφίες βγαίνουν κουνημένες, γρήγορες και χωρίς καθόλου συναίσθημα.

Όμως ένα καλό πορτραίτο είναι η μέγιστη ανταμοιβή για έναν φωτογράφο. Είναι δύσκολο να απαθανατίσεις στη φωτογραφία μία αυθεντική ανθρώπινη επαφή. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να πλησιάσεις έναν άγνωστο και να του ζητήσεις να ποζάρει για σένα. 

Όμως μία ειλικρινής επαφή θα βοηθήσει και τη φωτογραφία να γίνει ακόμη πιο αληθινή. Μην διστάζεις. Προτίμησε πάντα τα σημεία όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι.

6 Πρόσεχε όταν επιλέγεις να φωτογραφίζεις παιδιά


Σε πολλά μέρη του κόσμου όταν πάρουν χαμπάρι πως είσαι τουρίστας μαζεύονται πολλοί ζητιάνοι. 

Κάποιοι από αυτούς είναι και απατεώνες. Και κάποιοι είναι παιδιά. Αν λοιπόν θέλεις να απαθανατίσεις ένα γκρουπ παιδιών στη φωτογραφία, μην μείνεις έκπληκτος από την ξαφνική συνεργασία τους.

Το πιο πιθανό είναι πως θα θέλουν στη συνέχεια να πληρωθούν και θα έχεις προβλήματα αν αρνηθείς.

Δεν λέμε να μην το κάνεις, αλλά να είσαι έτοιμος να πληρώσεις. Σε μερικά μέρη του κόσμου, κάποιοι βλέπουν το χόμπι σου σαν ευκαιριακό χαρτζιλίκι.

5 Άλλαξε τη στάση σου και δοκίμασε πάλι


Οι αρχάριοι φωτογράφοι έχουν την τάση για ασφάλεια να βγάζουν τις φωτογραφίες από το ύψος του ματιού. Είναι ένας στάνταρ τρόπος φωτογράφισης που φέρνει όμως προβλέψιμα αποτελέσματα.

Η αλλαγή στάσης ωστόσο θα σε βοηθήσει περισσότερο από ότι φαντάζεσαι. Αν βγάλεις μία φωτογραφία οκλαδόν ή γονατιστός, θα βοηθήσει να μην αποσπαστεί η προσοχή σου από στοιχεία στο background. 

Από την άλλη, μία φωτογραφία από μία υπερυψωμένη θέση, θα σε βοηθήσει να «κόψεις» ανεπιθύμητα στοιχεία από τη φωτογραφία. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πρακτικά, αλλά το κύριο στοιχείο είναι πως μία άλλη γωνία δίνει και άλλη δυναμική στη φωτογραφία. 

Πιο συναισθηματική, ή πιο ρεαλιστική. Πιο ψυχρή ή πιο «δραματική». Ο απροσδόκητος τρόπος με τον οποίο τα οπτικά σου νεύρα θα αντικρίσουν κάτι, δημιουργεί έκπληξη, ενδιαφέρον και περιέργεια στις φωτογραφίες σου. Υπάρχει λοιπόν κάτι στην εικόνα που δεν σου κάθεται καλά; Κάτι που λείπει; Γονάτισε και δοκίμασε πάλι.

4 Βγάλε τυφλές λήψεις


Να μερικοί τρόποι για να παίξεις με τις γωνίες. Ύψωσε την κάμερα πάνω από το κεφάλι σου.

Τοποθέτησε τη στο έδαφος με τον φακό να κοιτάει ψηλά. Τράβα την φωτογραφία από το σημείο της μέσης σου ενώ περπατάς.

Το auto focus έχει φανεί πολύ χρήσιμο στους φωτογράφους ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο: επειδή δεν χρειάζεται να κοιτάζεις μέσα από το σκόπευτρο για να εστιάσεις σε ένα αντικείμενο. 

Αυτές οι τυφλές λήψεις, δίνουν μία πιο «ταξιδιωτική» νότα στις φωτογραφίες σου. Τα αποτελέσματα του ευρέως γνωστού blind shot, είναι συνήθως πιο δημιουργικά και ξεφεύγουν από το στημένο πορτραίτο. Λίγη τύχη βοηθάει πάντα.

3 Μη σνομπάρεις τη συννεφιά


Υπάρχουν και αυτές οι μέρες. Όπου η συννεφιά και ο κακός καιρός θα σε εμποδίσουν να βγάλεις μία καλή φωτογραφία. 

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως πρέπει ν' αφήσεις την κάμερα στην άκρη. Σκέψου τη φωτογραφία που μπορείς να βγάλεις με τις υπάρχουσες συνθήκες και όχι εκείνη που θα ήθελες να βγάλεις.

Οι απαλοί τόνοι του φωτός λόγω της συννεφιάς, δημιουργούν ένα πιο ρομαντικό σκηνικό. Έντονα συναισθήματα θα βρει κανείς και σε έναν σκοτεινιασμένο ουρανό που ετοιμάζεται για βροχή. 

Ακόμη και η πυκνή ομίχλη με τα αντικείμενα στη φωτογραφία να ξεθωριάζουν, μπορούν να κάνουν την εικόνα ένα μικρό έργο τέχνης. Αν ξέρεις τι πρέπει να αναζητήσεις και πως να το χρησιμοποιήσεις, η συννεφιά μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλό φίλο.

2 Μάθε να εστιάζεις σωστά στην εικόνα


Σε αντίθεση με την κάμερα, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σε δύο κοντινά και μακρινά σημεία ταυτόχρονα.

Πολλές φορές, οι φωτογράφοι κάνουν το λάθος στα πορτρέτα επειδή χάνουν, κυριολεκτικά, το παρασκήνιο. Όταν όλα τα στοιχεία σε μία εικόνα έχουν την ίδια εξίσου ευκρίνεια, ο θεατής χρησιμοποιεί το σχεδιασμό και τη σύνθεση που του προσφέρεις για να περιηγηθεί στην εικόνα.

Όταν η ευκρίνεια στα στοιχεία της είναι τμηματική, τότε το βλέμμα του θεατή θα εστιάσει σε εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη ευκρίνεια. Γι' αυτό ακριβώς, το να ξέρει ένας φωτογράφος να χειρίζεται σωστά την εστίαση, είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες. 

Σε γενικές γραμμές πρέπει να θυμάσαι τα εξής: όσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα του φακού, τόσο πιο ρηχό είναι το βάθος πεδίου και όσο πιο μικρό το άνοιγμα του φακού, τόσο μεγαλύτερο το βάθος πεδίου.

1 Να «συμμετέχεις» στις φωτογραφίες σου


Και όταν λεμε να συμμετέχεις, δεν εννοούμε να πατάς το κουμπί. Για να κάνεις τις φωτογραφίες σου πιο ισχυρές, με περισσότερη δυναμική και ιδιαίτερες στα μάτια των θεατών, απαιτείται να υπάρχει μέσα και η δική σου διαδραστικότητα.

Η επαφή με το περιβάλλον και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, θα κάνουν την φωτογραφία να διηγείται μία ιστορία από μόνη της.

Αυτό ακριβώς είναι και το πιο σπουδαίο στις ταξιδιωτικές φωτογραφίες. Ότι καλείσαι να μη βγάζεις απλά τα αξιοθέατα και τους ανθρώπους, αλλά να δημιουργείς μία ουσιώδη σχέση που θα δώσει στη φωτογραφία το κάτι παραπάνω.

Αν χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφική σου με την πρόθεση να ασπαστείς το περιβάλλον, τον προορισμό, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους, αυτό θα αλλάξει την εμπειρία του ταξιδιού σου.

Θ' αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα αλληλεπιδρούσες με τους ανθρώπους και, κυρίως, θ' αλλάξει και στο καλύτερο το επίπεδο και την ποιότητα των φωτογραφιών σου.

Πηγή: askmen.com