Τι να κάνετε εάν σας δαγκώσει φίδι αν πατήσετε αχινό ή σας τσιμπήσει τσούχτρα

 Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

Δάγκωμα φιδιού – Πρώτες Βοήθειες

Αν και οι πιθανότητες να μας δαγκώσει κάποιο φίδι είναι μικρές, δεν πιέζουμε την τύχη μας. Προσέχουμε πού πατάμε. Δεν κοιμόμαστε εκτεθειμένοι στην εξοχή. Φυσικά δεν πειράζουμε τα φίδια…

Ο θάνατος από δάγκωμα φιδιού είναι σπάνιος, αν και όχι απίθανος. Περισσότερα από τα μισά δαγκώματα δεν περιέχουν καθόλου (ή αμελητέα ποσότητα) δηλητήρίο. Μόνο το 25% των δαγκωμάτων μας δηλητηριάζουν σε επικίνδυνο βαθμό. Όχι πανικός λοιπόν. 

Με ψυχραιμία και σωστή αντιμετώπιση μπορούμε να αποφύγουμε μια τραγωδία.
Το κυρίως μέλημα της θεραπείας είναι το να πετύχουμε την ελάχιστη δυνατή ζημιά στους ιστούς γύρω από το δάγκωμα.

Συμπτώματα & Θεραπεία Αν δείτε το φίδι προσπαθήστε να αναγνωρίσετε αν είναι δηλητηριώδες. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει και από το ίδιο το δάγκωμα.

Αν σε αυτό φαίνονται απλά σειρές δοντιών, το φίδι μάλλον δεν είναι δηλητηριώδες. Αν στο δάγκωμα ξεχωρίζουν 2 μεγάλα τσιμπήματα, είτε ως μέρος σειράς δοντιών είτε μόνα τους, το φίδι (και κατά συνέπεια το δάγκωμα) πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δηλητηριώδες.

Συμπτώματα των τοξινών μπορεί να είναι άμεση ρινορραγία ή / και αιμορραγία από τον πρωκτό, αίμα στα ούρα, πόνος και πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμα και 2 ώρες μετά το δάγκωμα.

Δυσκολία στην αναπνοή, μερική ή ολική παράλυση, αδυναμία, σπασμοί και μούδιασμα είναι όλα συμπτώματα προσβολής από νευροτοξίνες. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 1,5 έως 2 ώρες μετά το δάγκωμα.

Αμέσως μετά το δάγκωμα από ένα φίδι κάνουμε τα εξής

Ηρεμούμε και ακινητοποιούμε το θύμα.
Δίνουμε άφθονο νερό (και αν μπορούμε τοποθετούμε ορό).
Αφαιρούμε ρολόι, βραχιόλια, δακτυλίδια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση πρηξίματος.
Καθαρίζουμε την περιοχή γύρω από το δάγκωμα, κατά προτίμηση με αντισηπτικό.

Εάν το δάγκωμα είναι κοντά στο πρόσωπο ή το λαιμό πρέπει να διατηρήσουμε την αναπνοή με κάποιο τρόπο (όσοι δεν γνωρίζετε αρκετά από πρώτες βοήθειες, καλό είναι να απέχετε από αυτό το βήμα).

Καλούμε αμέσως ένα γιατρό ή, ακόμα καλύτερα, το ΕΚΑΒ στο 166.
Να είστε έτοιμοι να δώσετε «το φιλί της ζωής» και να κάνετε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ ή CPR). Ενδέχεται να χρειαστούν και τα δύο.
Δέστε σφιχτά κάποιον ιμάντα, ζώνη ή λουρί ανάμεσα στο δάγκωμα και την καρδιά.

Ακινητοποιείστε το δαγκωμένο σημείο και αφαιρέστε όσο δηλητήριο γίνεται με μια μηχανική αντλία αναρρόφησης. Χρησιμοποιείστε την αντλία τουλάχιστον 3 με 4 φορές για κάθε τρυπούλα.
Τι να αποφύγετε:

Πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί
Μην δίνετε στο θύμα αλκοολούχα ποτά ή τσιγάρα.
Μην χορηγείτε μορφίνη ή άλλες ναρκωτικές ουσίες.

Το να ανοίξετε την πληγή με μαχαίρι ή νυστέρι είναι μύθος και εξαιρετικά επικίνδυνο. Ενδέχεται να ανοίξετε μεγάλα αγγεία τα οποία θα οδηγήσουν τα βακτήρια και τις τοξίνες πολύ ταχύτερα στην καρδιά. Δεν έχουν όλοι χειρουργικές ικανότητες… Αν (και μόνο αν) η ιατρική βοήθεια θα αργήσει περισσότερο από μία ώρα, κάντε μια τομή με μήκος περίπου μισό εκατοστό και βάθος περίπου 2 με 3 χιλιοστά πάνω σε κάθε τρύπημα από τα 2 μεγάλα δόντια και ξαναχρησιμοποιείστε την αντλία δηλητηρίου πάνω στις τομές 3 με 4 φορές. 

Η μέθοδος αυτή αφαιρεί περίπου το 30% του δηλητηρίου. Μην ρουφήξετε αίμα με το στόμα γιατί αυτό θα μεταφέρει δηλητήριο αλλά και τυχόν ασθένειες του θύματος.

Κατά την παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να μείνει δηλητήριο στα χέρια σας. Μην βάλετε τα χέρια στο πρόσωπο ή τα μάτια για κανέναν λόγο.
Μην προσπαθείτε να σπάσετε τις κύστες που μπορεί να δημιουργηθούν γύρω από το δάγκωμα.

Μερικά tips 

Τι πρέπει να κάνετε μετά την παροχή πρώτων βοηθειών

Αν εμφανιστεί μόλυνση, διατηρήστε την πληγή ανοιχτή και καθαρή.
Διατηρήστε το θύμα σε ζεστό περιβάλλον για 24 με 48 ώρες. Όσο πιο μειωμένη κυκλοφορία έχουμε τόσο καλύτερα.
Η πληγή πρέπει να παραμένει καλυμμένη με μία ξηρή και αποστειρωμένη γάζα.
Πρέπει να παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.

Στοιχεία Επικοινωνίας με το ΕΚΑΒ
Κεντρική Υπηρεσία:

Τηλεφωνικό Κέντρο: 166
213 214 3000

Αχινοί

Όπου βράχια και αχινοί. Και μάλιστα κατά τους ειδικούς, η παρουσία αχινών στη θάλασσα υποδεικνύει καθαρά νερά και υγιές οικοσύστημα.

Τι γίνεται όμως αν πατήσει κάποιος αχινό; Αν το αγκάθι ενοχλεί, εφόσον προεξέχει από το δέρμα, μπορούμε να το αφαιρέσουμε με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. 

Η επάλειψη με λάδι βοηθάει επίσης μαλακώνοντας το δέρμα και κάνοντας πιο εύκολη την αφαίρεση του αγκαθιού. 

Αποφεύγουμε ωστόσο το σκάλισμα της πληγής με καρφίτσες ή βελόνες γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα ή μόλυνση.
Αφού απομακρύνουμε το αγκάθι καθαρίζουμε την πληγή με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Σπασμένα γυαλιά

Τα σπασμένα γυαλιά στην παραλία είναι επίσης ένας επικίνδυνος συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει μικρό ή μεγαλύτερο τραύμα. 

Το τραύμα από το κόψιμο χρειάζεται καλό καθαρισμό με νερό και αντισηψία.
Αν δεν έχουμε μαζί μας οξυζενέ ή κάποιο αντισηπτικό, μια καλή λύση είναι να βουτήξουμε για μερικά λεπτά το τραυματισμένο σημείο στη θάλασσα. 

Αν το τραύμα είναι βαθύ και τα χείλη της πληγής δεν ενώνονται μεταξύ τους είναι πιθανό να χρειάζονται ράμματα. 

Αν η αιμορραγία είναι έντονη, μέχρι να φτάσουμε στο γιατρό, προσπαθούμε να τη σταματήσουμε δένοντας σφιχτά με ένα καθαρό πανί ή ύφασμα το σημείο λίγο πάνω από την πληγή.

Τσούχτρα 

Όσον αφορά στο τσίμπημα τσούχτρας, εκτός από τον πόνο και το τσούξιμο μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αλλεργία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια τα συμπτώματα είναι περιορισμένα και ο ερεθισμός τοπικός. 

Ξεπλένουμε με γλυκό νερό το σημείο του ερεθισμού και απλώνουμε αντιισταμινική αλοιφή, στικ για τσιμπήματα ή υγρή αμμωνία.
Για να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα καλύπτουμε το τσίμπημα με ένα βρεγμένο πανί. 

Αν εκτός από τον τοπικό ερεθισμό, υπάρχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πρήξιμο στο σώμα ή το πρόσωπο και γενικά συμπτώματα αλλεργίας είναι απαραίτητη η μεταφορά σε κέντρο υγείας ή σε γιατρό.