7 Τρόποι να ανάψουμε φωτιά χωρίς σπίρτα ή αναπτήρα


Η φωτιά είναι σημαντικός παράγοντας επιβίωσης και οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε πως να την επιτύχουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δεν θεωρώ πλεονασμό να επισημάνω και πάλι ότι οι σχετικοί πειραματισμοί πρέπει να γίνονται με σύνεση και ακολουθώντας τις πρέπουσες συνθήκες ασφαλείας ώστε να μη θέσετε σε κίνδυνο τους εαυτούς σας, άλλους ή το περιβάλλον. Τα παιδιά δεν πρέπει να επιχειρήσουν οποιοδήποτε πείραμα.


Γενική αντίληψη

Η φωτιά χρειάζεται οξυγόνο και υλικό εύφλεκτο. Ανάβουμε πάντα με προσάναμμα και στη συνέχεια με αυτό ανάβουμε τη κυρίως φωτιά μας. Φροντίστε να διαμορφώνετε "φωλιά" όπου θα ρίξετε το προσάναμμά σας το οποίο πρέπει να είναι κατά το δυνατό από εύφλεκτα υλικά όπως πευκοβελόνες, φύλλα, ροκανίδια, βαμβάκι, χαρτί. Φωτιά μπορούμε να προκαλέσουμε δια της τριβής όπου παράγεται θερμότητα ή σπινθήρας ή με τη συγκέντρωση φωτός ή με ηλεκτρική ενέργεια ή με χημικά μέσα.


Τρόπος 1ος:
Συρματάκι κουζίνας και μπαταρία πλακέ. (ηλεκτρική ενέργεια)


Είναι ο ευκολότερος τρόπος πρόκλησης φωτιάς καθώς ακουμπάμε  την πλακέ μπαταρία στο παραδοσιακό συρματάκι κουζίνας αυτό με τις  μεταλλικές μπούκλες. Το συρματάκι πιάνει αμέσως φωτιά διότι οι δύο πόλοι της μπαταρίας βραχυκυκλώνουν στη συρματένια τούφα από την οποία αποτελείται το συρματάκι και προκαλούν σπινθήρα ο οποίος καίει τις πολύ λεπτές τρίχες που αποτελείται ο σπόγγος.

Τρόπος 2ος:
Κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού (ηλιακή ενέργεια)


Σκεφτείτε ότι είστε η ιέρεια που ανάβει την Ολυμπιακή φλόγα! Μόνο που το κάτοπτρό σας είναι το κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού. Χρειαζόμαστε όμως μια μικρή προετοιμασία.

 Πρέπει αρχικά να φτιάξουμε μια φωλιά όπου θα βάλουμε μέσα το προσαναμμά μας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε κάνοντας μια φωλιά από πχ πευκοβελόνες ή από μονωτικό υλικό εσωτερικής επένδυσης ρούχου, ή λωρίδες χαρτιού ή μέσα σ ένα άλλο κουτί να ρίξουμε ροκανίδια ή ξερά φύλλα τεμαχισμένα ή τα πιο πάνω υλικά. Καθαρίζουμε πολύ καλά την κοίλη βάση του κουτιού μπύρας ή αναψυκτικού ώστε να γυαλίσει.

 Σ αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πχ οδοντόπαστα. Εφόσον γυαλίσει θα χρησιμοποιήσουμε τη βάση ως κάτοπτρο. Θα χρειαστούμε ένα μικρό κομμάτι από το προσάναμμα σαν φιτίλι. Εστιάζουμε τη βάση του κουτιού στον ήλιο ώστε να κατοπτρίζεται ακριβώς στο κέντρο του και πλησιάζουμε το φιτίλι σε τέτοια απόσταση ώστε να δούμε να εστιάζεται το ηλιακό φώς σ ένα σημείο στο σώμα του. Σε λίγο χρόνο το φιτίλι μας θα αναφλεγεί λόγω αντανάκλασης θερμότητας. Το ρίχνουμε μέσα στη φωλιά μας και φυσάμε ελαφρά ώστε να το αναφλέξουμε.


Τρόπος 3ος
Με τη χρήση ενός φακού. (ηλιακή ενέργεια)


Με το φακό μπορούμε να προκαλέσουμε φωτιά τόσο με τη βοήθεια του ήλιου όσο και με τη βοήθεια του ρεύματος που παρέχουν οι μπαταρίες αλλά στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να βραχυκυκλώσει ο φακός και να καταστραφεί.
Η πρώτη περίπτωση είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη με το κουτάκι της μπύρας αλλά εδώ χρησιμοποιούμε το κάτοπτρο του φακού το οποίο το αποσυνδέουμε και εστιάζουμε το φιτίλι μέσα από την τρυπούλα που έχει στο κέντρο του βρίσκοντας το σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται οι ακτίνες του ηλίου που ανακλώνται.
Η δεύτερη περίπτωση είναι παραλαγή της πρώτης όπου βάζουμε το συρματάκι κουζίνας στα ελάσματα που πατάει το λαμπάκι του φακού και απλά πατάμε το κουμπί να ανάψει ο φακός. δείτε σχετικά εδώ:

 

4ος τρόπος
Με τη χρήση ενός προφυλακτικού και νερού! (ηλιακή ενέργεια)


Όταν δεν το χρησιμοποιείτε για το λόγο που κατασκευάστηκε το προφυλακτικό μπορεί να σας σώσει τη ζωή αφού μπορεί να μεταφέρετε μέχρι και 1,5 λίτρο νερό πχ. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να ανάψετε μια φωτιά. Πώς; Γεμίστε το νερό και χρησιμοποιήστε το ως μεγεθυντικό φακό όπως κάναμε και στο σχολείο για να κάψετε το προσάναμμά σας!

5ος τρόπος: (τριβή)
Τρίψε-τρίψε μη ξεπαγιάσεις!


Μη σου κάτσει στραβή να ανάψεις φωτιά μ αυτό το τρόπο. Είναι δύσκολο και θέλει υπομονή.

Ο δύσκολος είναι ο γνωστός τρόπος με το να στρίβεις ένα καλάμι σε μια ξύλινη βάση, ευκολότερος είναι να κάνεις ένα τόξο για να στρίβεις το καλάμι στη ξύλινη βάση. Πάντως και στη μια και στην άλλη περίπτωση χρειάζεται να έχετε φτιάξει μια "φωλιά" για το προσαναμμά σας. Να έχετε φτιάξει μικρά ροκανίδια ή προσανάμματα από ξεραμένα φύλλα. Να έχετε βρει ένα ξερό κομμάτι ξύλου και να φτιάξετε μια βάση στην οποία θα δημιουργήσετε μια υποδοχή για το καλάμι σας. Το καλάμι να είναι λίγο μυτερό για να μη φεύγει από τη τρύπα. Αν θέλετε να φτιάξετε τόξο θα χρειαστείτε το λιγότερο ένα κορδόνι και ένα ευλύγιστο κλαδάκι. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσετε με τη τριβή μια καύτρα που θα τη ρίξετε στη φωλιά σας.
Στη περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε χρήση του τόξου χρειαζόμαστε ένα "κύπελλο" (πάλι από ξύλο πχ) για να καλύψουμε την επάνω πλευρά από το καλάμι ώστε να το πιέζουμε με το ένα χέρι ενώ με το άλλο να δίνουμε την κίνηση στο τόξο. Η μέθοδος όμως είναι ιδανική ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε άλλα υλικά κοντά μας ή έχει πέσει η νύχτα. 

Δείτε το σχετικό βίντεο.

 

6ος τρόπος
Με χημικά μέσα


Υπάρχουν χημικά υλικά που όμως δεν μπορείτε να τα βρείτε ελεύθερα προκειμένου να τα αναμίξετε για να ανάψετε μια φωτιά. Το πιο γνωστό είναι το Υπερμαγγανικό κάλιο το οποίο αν αναμίξετε με γλυκερίνη και προσθέσετε μια δυο σταγόνες νερό αναφλέγεται.
Σκόνη υπερμαγγανικού καλίου μπορείτε να βρείτε σε φαρμακεία.

 

Αντί της γλυκερίνης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές σταγόνες HCl (υδροχλωρικού οξέος) που βρίσκουμε συνήθως στις μπαταρίες αυτοκινήτου ή σε ισχυρά καθαριστικά.

7ος τρόπος:
Με μια πατάτα. (ηλεκτροχημικός)


Πάρτε μια πατάτα, λίγο αλάτι, λίγο οδοντόπαστα, δυο κομματάκια σύρμα και ένα εύφλεκτο υλικό όπως βαμβάκι. Κόψτε τη πατάτα στη μέση. Στο ένα μισό φτιάξτε μια κοιλότητα και ρίξτε μέσα μια κουταλιά αλάτι και λίγη οδοντόπαστα ανακατέψτε τα ώστε να γίνουν μια κρέμα.

 Στο άλλο μισό διαπεράστε τα καλώδια σε δύο παράλληλα σημεία ώστε οι ακροδέκτες να προεξέχουν από τη μια και από την άλλη πλευρά. Καπακώστε το ένα κομμάτι με το άλλο ώστε αυτό με την "κρέμα" να είναι η βάση και το άλλο με τα καλώδια να είναι το καπάκι, προσέχοντας να βυθίσετε τα καλώδια στην "κρέμα". Αφήστε για πέντε λεπτά να γίνει η ηλεκτροχημική αντίδραση.

Στα καλώδια που εξέχουν πλησιάστε το βαμβάκι και ενώστε τα καλώδια σ αυτό. Ρίξτε τη φωτίτσα σας στην "φωλιά" που πάντα πρέπει να έχετε προετοιμάσει.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

Πηγή: lamavrnt.blogspot.gr