Χριστούγεννα 80's: Τα δώρα που θα θέλαμε να μας έφερνε ξανά ο Αϊ Βασίλης

Bibi-Bo, Atari, Subbuteo, μικροί ψαράδες, πιγκουίνοι και άλλα παιχνίδια μιας όμορφης, περασμένης εποχής...


Χριστούγεννα για όλα τα παιδιά σημαίνουν παιχνίδια, δώρα και διάλειμμα από την καθημερινότητα. Όσοι είμαστε η πλησιάζουμε τα 40, σίγουρα τα Χριστούγεννα αναπολούμε τα παιδικά παιχνίδια μας από την δεκαετία του 80, τότε που μεσουρανούσαν στην αγορά η θρυλική εταιρία παιχνιδιών EL GRECO και η LYRA.

Γράφει ο Χάρης Ντάκ

Η δεκαετίες του 80 και σχεδόν ολόκληρη του 90, χαρακτηρίζονται ως αναλογικές, τότε τα παιχνίδια ήταν ακόμα χειροκίνητα και τα λίγα ηλεκτρονικά πολύ λυτά και απλά, αν και στα μάτια μας φάνταζαν πολύπλοκα και βγαλμένα από το μέλλον!

Η Lyra είχε πάρει το όνομα της από τον ιδιοκτήτη Μάρκο Λύρα, είχε ως σήμα της ένα γρανάζι. Η Lyra στην αρχή έφτιαχνε διακοσμητικές κούκλες, που κάθε άλλο παρά  παιδικό παιχνίδι ήταν. Η El Greco κράταγε τα πρωτεία στα παιχνίδια και στις καρδιές των παιδιών.

Η Lyra όμως είχε  να καυχιέται για την συνεργασία της με την playmobil, ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια, που μεγάλωσαν πολλές γενιές και που το κάνουν ακόμα και στις μέρες μας! Άλλα διάσημα παιχνίδια της ήταν η Μάγια η μέλισσα, οι Ντιούκς και οι μικροί ψαράδες.

Η El Greco  Ιδρύθηκε από την οικογένεια Βακάκη. Τα πιο διάσημά της παιχνίδια ήταν. H Βibibo, η Παταπούφα, ο Φασουλέτος, το Πιτσιποπάκι, τα λαχανόπαιδα, το μικρο μου πόνυ, Κιτ ο ιππότης της ασφάλτου, τα σουζάκια, οι κεραυνοί της ασφάλτου, τα αγρίμια, πιγκουινοτσουλήθρες, ο φωτεινούλης, ο αγκαλίτσας φωτεινούλης, η οικογένεια γλυκοπατάτας και άλλα.

Η El Greco αγοράζεται από την πολυεθνική Hasbro το 1990, έτσι σταματάει την παραγωγή και κλείνει για πάντα...

Τότε τα παιχνίδια ήταν πολύ πιο ποιοτικά, αλλά και πιο ακριβά από ότι είναι σήμερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν άντεξαν στον χρόνο και έκλεισαν κάπου στα 90s όταν άρχισε η μαζική εισαγωγή παιχνιδιών κυρίως από την κίνα...Ας κάνουμε λοιπόν μια βουτιά στο παρελθόν, με μερικά από τα καλύτερα για την εποχή παιχνίδια. Αρχίζω με ένα πολύ παλιό της προσχολικής μου ηλικίας, κάπου στις αρχές του μακρινού 1980....

Μαγική οθόνη 

Γυρνούσες τα κουμπιά και πήγαινες την γραμμή όπου ήθελες, έτσι σου δινόταν η δυνατότητα να "ζωγραφίσεις" μια εικόνα.

Ιπποποταμάκια

Η διαφήμιση έλεγε: "Πεινασμένοι Ιπποπόταμοι, το καινούριο, φανταστικό παιχνίδι, που ξετρελαίνει τα παιδιά σ' όλο τον κόσμο!" Υπάρχει ακόμα σε απομίμηση φυσικά... Δεν είναι πότε το ίδιο. Ο μύθος λέει ότι όταν κυκλοφόρησαν στην αγορά έγιναν ανάρπαστα!
Μικροί Ψαράδες 


Υπάρχει και αυτό, σε απομίμηση φυσικά. Από ότι ξέρω, το προτιμούν πολλά σημερινά παιδιά. Στο αυθεντικό υπήρχε μέσα και μια αφίσα του Βουτσά.

Atari

Το θρυλικό Atari ένα πολύτιμο δώρο και ακόμα πολυτιμότερη η κασέτα με τα κουμπάκια συνδυασμούς στο πλάι της με πάνω από 100 παιχνίδια!

Κόντρες 

Το αυτοκίνητο- ρολόι του ιππότη της ασφάλτου! Απλό άλλα ωραίο, κούρδιζες και έβαζες το χέρι σου στο πάτωμα, το αυτοκινητάκι ξεχυνόταν από τον καρπό σου σαν τρελό!
Δείτε την υπέροχη διαφήμιση!πιγκουινοτσουλήθρες


Άλλο ένα όμορφο παιχνίδι  που υπάρχει ακόμα σε απομίμηση, βέβαια χάνει πολύ στις λεπτομέρειες. Στο αυθεντικό όλα είναι προσεγμένα και όμορφα. Το παιχνίδι απλό, κοιτάς τα πιγκουινάκια να ανεβαίνουν την σκάλα και να κάνουν τσουλήθρα.

Δείτε τα σε δράση!

    

Σουζάκια με την δραχμή

Νοσταλγικό παιχνίδι... Έβαζες μια δραχμούλα, στην σχισμή που είχε στο πίσω μέρος και με το βάρος της, το αμαξάκι έκανε σούζες!
Subbuteo 

Αυτό με το ελατήριο, γιατί υπήρχε και άλλη έκδοση που οι παίκτες μετακινούνταν. Το μόνο που χρειαζόσουν ήταν ένας αντίπαλος και όρεξη για πολλά γκολ!

View master

Σαν κιάλια, τοποθετούσες έναν χάρτινο δίσκο με εφτά τρισδιάστατες φωτογραφίες. Χάζευα για ώρες το κόκπιτ του Κιτ....


Παραλλαγή του κλασικού. Έβαζες τα μάτια σου στην πίσω πλευρά και για να αλλάξεις την εικόνα πάταγες την καμινάδα που ήταν το κουμπάκι. Επέλεγες το έργο που ήθελες να δεις και απολάμβανες 3D ιστορίες.. 

Μάντεψε Ποιος!Τo κλασικό παιχνίδι μαντέματος με τα κρυμμένα πρόσωπα. Κάνε μια ερώτηση κάθε φορά στον αντίπαλο σου, μάντεψε σωστά και γίνε εσύ ο νικητής του Μάντεψε Ποιος! Υπάρχει ακόμα με διαφορετικές φιγούρες. Ενα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι!

Στρουμφό-τηλέφωνοΚι όμως, υπήρχε εποχή που δεν είχαν ανακαλυφθεί τα κινητά! Τα παιδιά είχαν ανάγκη για επικοινωνία με τους αγαπημένους τους ήρωες, από...Σταθερή συσκευή! Δείτε το να λειτουργεί, στην διαφήμιση που ακολουθεί! "Εδώ μπάρμπα Στρούμφ, σε ακούω"

           

Δόκτωρ ωχ

H " El Greco " προετοιμάζει τη νέα γενιά χειρούργων ιατρών με το νέο, εκπαιδευτικό, επιτραπέζιο παιχνίδι " Χειρούργος Δόκτωρ Ωχ " που έκανε θραύση στα μέσα της δεκαετίας του 80 ..

Δείτε το στο διαφημιστικό 


Τα Αγρίμια 4Χ4Τα κορίτσια της εποχής είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στην προκάτοχο της Barbie την Bi bi bo.


Την παταπούφα...

Τον φωτεινό αγκαλίτσα...

Την οικογένεια γλυκοπατάτα...

Το μικρό μου πονύ...

Τα λαχανόπαιδα 

Για το τέλος διάλεξα τα αγαπημένα μου handle games. watch and game της Nintento, προκατόχους του game boy. Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές, σωστό κόσμημα! Είχαν μόνο ένα παιχνίδι, ρολόι και ξυπνητήρι, ενώ κάποια ήταν διπλά, δηλαδή έπαιζαν ταυτόχρονα δυο παίχτες! Σας παρουσιάζω τα αγαπημένα μου, αυτά δηλαδή που με απασχολούσαν με τις ώρες...Octopus

Mario Bros 

Green house 

Popeye 

Δείτε σε βίντεο μερικά από τα παλιά παιχνίδια, μέσα από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση.