Another Street In the Wall... Street Αrt υψηλή τέχνη στους δρόμους της Aθήνας

Όταν η τέχνη ο δρόμος και η πόλη γίνονται ένα τότε κάτι πολύ όμορφο αποκαλύπτεται και μας παρασύρει...

Όταν η τέχνη φεύγει από το στενό πλαίσιο μιας γκαλερί, ενός μουσείου και έρχεται να μας συναντήσει στους δρόμους της πόλης τότε μιλάμε για την Urban Art.

Urban Art αποκαλούμε την τέχνη που σχετίζεται με την πόλη, την ζωή και τις δραστηριότητές της. Οι καλλιτέχνες της urban art εκφράζουν την ζωή τους στην πόλη.

Banksy

Η Urban Art περιλαμβάνει την Street Art και το Graffiti αλλά και οποιαδήποτε εικαστική δραστηριότητα εμπνέεται είτε από την αρχιτεκτονική είτε από τον τρόπο ζωής της πόλης.

Στην Τέχνη της πόλης ανήκουν και πολλοί καλλιτέχνες που χρησιμοποιώντας "παραδοσιακά μέσα" επιλέγουν θέματα από την πολιτιστική ζωή της πόλης και την πολιτική κατάσταση.

Ζωγραφική δρόμου, graffiti, εμπνευσμένη από την οικονομική κρίση σε δρόμους της Αθήνας.

Πολλοί απ΄αυτούς προέρχονται από τη Street Art, είναι ήδη διάσημοι και εκθέτουν σε μεγάλα μουσεία σύγχρονης Τέχνης και γκαλερί. Το Le Mur στο Παρίσι είναι το πιο γνωστό σημείο έκθεσης έργων της Urban και Street Art.

Η Street Art αναπτύσσεται σε δημόσιους χώρους και περιλαμβάνει μια ποικιλία μορφών και τεχνικών.

Τα Wheat Pasting, Sticker Bombing, Stencil Graffiti, Poster Art, οι υπαίθριες προβολές και εγκαταστάσεις, η χρήση μικτών τεχνικών, η παραποίηση οδικών σημάτων κ.α. περιλαμβάνονται σε αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη σήμερα, Street Art. Το Graffiti είναι σίγουρα ο μεγάλος εκπρόσωπος της Street Art.

Η λέξη Graffiti, εμφανίστηκε ως όρος στα μέσα του 19ου αιώνα και προέρχεται από την ιταλική λέξη "graffiato" (γρατζουνισμένος).


Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απο αρχαιολόγους όπως ο Raffaele Garucci κατά την ανακάλυψη των επιγραφών και των φιγούρων στα ερείπια των κατακόμβων της Ρώμης και της Πομπιϊας, προσπαθώντας έτσι να ξεχωρίσει το φαινόμενο αυτό από τα υπόλοιπα είδη Τέχνης.


Graffity στην Ελλάδα

Θα έλεγε κανείς πως είμαστε από τις Χώρες με παράδοση στο Graffiti. Μοναδικά έργα στους δρόμους της πόλης από καλλιτέχνες που δεν εγκλωβίζονται σε μια αίθουσα δίνουν χρώμα και άποψη σε μουντές περιοχές της πρωτεύουσας.


Διασταύρωση Μπενάκη με την Κωλέττη, στα Εξάρχεια έργο του κορυφαίου Ελληνα street artist iNO


Οδός Πειραιώς 20, δίπλα από το ξενοδοχείο Vienna, Φιλοτεχνήθηκε από τον Παύλο Τσάκωνα στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ και της ΑΣΚΤ για το πρόγραμμα «Τέχνη και Δημόσιος χώρος.


Ακόμη ένα στην οδό Πειραιώς ακριβώς απέναντι στάση κάτω από το φωταέριο


«Η Γνώση μιλάει, η Σοφία ακούει», του Wild Drawing (WD) Προσφάτως βανδαλίστηκε αλλά αποκαταστάθηκε από φοιτητές.


Έργο του Βασίλη Μαργκοσιάν με τίτλο ”Δεν λέω, καλά περνάω”, βρίσκεται επί της Μ. Αλεξάνδρου και Μυκηνών γωνία.


Οδός Μπενάκη Εξάρχεια πρόσοψη εγκαταλελειμμένου κτιρίου, ρακένδυτος άνδρας, καλλιτέχνης Wild Drawing, γνωστός ως WD


Πίσω πλευρά του Θεάτρου Εμπρός στου Ψυρρή, «Hope Dies Last» WD (Wild Drawing)Ψυρρή, σχέδιο που ζωγράφισε ο Βασίλης Γρυπάρης, «όλοι οι σκύλοι πάνε στον παράδεισο» Ο γνωστός σε όλους μας Λουκάνικος


Ψυρρή, οδός Επίκουρου 9 δημιούργημα των Shillinglaw & Malarko


«Νο signal» σε κτίριο της οδού Κριεζώτου στο Σύνταγμα, του Πάνου Σκλαβενίτη, πιστή μεταφορά του γνωστού «σήματος» στις τηλεοπτικές μας οθόνες που λίγο πολύ μας λέει ότι χάσαμε το σήμα...