Ραπεντώσα: Η άγνωστη κοιλάδα της Αττικής με τον μαγευτικό καταρράχτη

Στις βορειοδυτικές παρυφές της Πεντέλης στην απομονωμένη κοιλάδα της Νταρδίζας βρίσκεται κρυμμένος ένας μαγευτικός καταρράκτης...

Ραπεντώσα, λέγεται η περιοχή (ανώμαλη κοιλάδα) στη ΒΑ πλευρά της Πεντέλης που διασχίζεται από τρία μεγάλα ρέματα, το ομώνυμο της Ραπεντώσας , την βαθιά Χούνη και το ρέμα Βάγια Νταρδίζα.
Η κοιλάδα με την λίμνη στο φράγμα από ψηλά Στην περιοχή της Ραπεντώσας, τα τρία μεγάλα ρέματα υπερχείλιζαν συχνά προκαλώντας καταστροφές, κυρίως στον γειτονικό Μαραθώνα, έτσι το 2004 η ΕΥΔΑΠ κατασκεύασε το φράγμα της Ραπεντώσας, το οποίο δημιούργησε μια όμορφη λίμνη, την άνοιξη γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή...
Η όμορφη λίμνη κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Η ονομασία Ραπεντώσα είναι αρβανίτικη και σημαίνει «τόπος των γουρουνιών».
Η Ραπεντώσα κράτησε το αρβανίτικο όνομά της. Δεν το άλλαξε γιατί και αυτή δεν άλλαξε, παρέμεινε και παραμένει ίδια.

Η αρχή του ρέματος δίπλα στη λίμνη 

Αφήνουμε πίσω μας την λίμνη και ανηφορίζουμε το ρέμα διπλά από το φράγμα, για να κάνουμε μια ιδιαίτερη διαδρομή, παρέα με τα τρεχούμενα νερά, μέχρι τον κρυφό καταρράχτη.  


Όσο περπατάμε άλλοτε μέσα στο ρέμα, άλλοτε στις όχθες του, το τοπίο γίνεται όλο και πιο μαγευτικό,  δέντρα, φυτά, βατραχάκια και πουλιά, είναι τα μόνα που συνανταμε σε αυτό το απομονωμένο από τον πολιτισμό μέρος.
Λίγη ώρα αφού μπήκαμε στο φαράγγι, συνανταμε ένα πετρόχτιστο γεφύρι (ό,τι έχει απομείνει), που βρίσκεται εκεί από την εποχή που περνούσαν άνθρωποι και ζώα από τις στάνες του βουνού προς την πεδιάδα.

Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στο φαράγγι το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο Η Ραπεντώσα είναι ο πρώτος οικισμός ή έστω από τους πρώτους που έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύεται από ειδική νομοθεσία.

Το τοπίο συνεχώς αλλάζει γίνεται όλο και πιο μαγευτικό...

Στη μικρή ρεματιά που αρχίζει από το Διόνυσο και καταλήγει στη χαράδρα της Ραπεντώσας υπάρχουν αρχαία ερείπια από το ναό του Απόλλωνα και ιερό του Διονύσου (Εδώ πρωτολατρεύτηκε στην Αττική).


Κάπου στα μισά της διαδρομής συνανταμε αυτό το υπέροχο έργο της φύσης..


Η Ραπεντώσα είναι νεόκτιστος οικισμός της ανατολικής Αττικής που βρίσκεται στην διαδρομή μεταξύ Διονύσου και Νέας Μάκρης, πολύ κοντά στα λατομεία Διονύσου. Είναι ιδιαίτερα μικρός οικισμός με ακτινωτή ρυμοτομία και έχει μόνιμο πληθυσμό 106 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.Έχει βρεθεί αρκετές φορές στην πορεία καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν κάψει την ανατολική και βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Κινδύνευσε, επίσης, και από τη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, το 2009.


Ενα άνοιγμα στο ρέμα, με μια διχάλα και ένα μονοπατι στα αριστερά μας, εμείς ακολουθούμε την πορεία του νερού και σε λίγα μέτρα φτάνουμε στον καταρράχτη!


Ενα πραγματικά μαγικό μέρος ιδανικό για χαλάρωση. Χαζέψαμε τα νερά για αρκετή ώρα, ξεκουραστήκαμε, φάγαμε το κολατσιό μας και εξερευνήσαμε λίγο τον γύρω χώρο πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.


Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας είναι ορατός μόνο όταν οι πεζοπόροι πλησιάσουν αρκετά. Ανάλογα την εποχή η ποσότητα του νερού που κυλά στο ρέμα και στον καταρράκτη αυξομειώνεται.
Ένας επίπεδος βράχος απέναντι από τον καταρράχτη μας έδωσε την ευκαιρία για αυτές τις φωτογραφίες. Κάποιοι προτιμούν να κάθονται εκεί...


Στην βάση σχηματίζει με τη διαβρωτική του δύναμή σταλαγμιτικές αποθέσεις.


Εύκολη διαδρομή με μεγάλη αισθητική αξία. Ανεβαίνοντας την Διονύσου, στρίβουμε στη διασταύρωση που οδηγεί στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου Μαραθώνα, κατηφορίζουμε την απομονωμένη κοιλάδα της Ντάριζας με το φράγμα της Ραπεντώσας.


Αφήνουμε πίσω μας την όμορφη φάρμα Μοο, η κάνουμε μια στάση για έναν καφέ η ένα γλυκό και συνεχίζουμε στον χωματόδρομο που είναι αρκετά βατός για συμβατικό αυτοκίνητο, μετά από μερικά χιλιόμετρα ο δρόμος μας οδηγεί στο φράγμα με την λίμνη και την αρχή του ρέματος στο οποίο θα πεζοπορίσουμε.

Ο χωματόδρομος από την φάρμα ως το φράγμα 

Δείτε την μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι στο Βίντεο που ακολουθεί

              

Αποστολή - Φωτογραφίες - Βίντεο: Χάρης Ντακ
Δημήτρης Μ

Πληροφορίες