5 ροφήματα από αρωματικά φυτά: Πώς φροντίζουμε τα αρωματικά βότανα;


Αρωματικά φυτά, το μεγαλείο της φύσης! Τι υπέροχο που είναι να έχουμε τα δικά μας βότανα στο σπίτι και να τα απολαμβάνουμε σε ρόφημα όποτε το επιθυμούμε.

Μπορούμε, εύκολα, να φυτέψουμε αρωματικά φυτά στον κήπο και σε γλαστράκια στο μπαλκόνι, για να συλλέγουμε τα φύλλα και τα άνθη τους την κατάλληλη ώρα. Προτείνουμε 5 αρωματικά φυτά με έντονο άρωμα και πλούσια γεύση, που ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Φασκόμηλο


Πολυετής, αρωματικός θάµνος της Μεσογείου, το φασκόμηλο με φύλλα επιμήκη και παχιά, συνήθως λευκοπράσινα και άνθη μωβ χρώματος, πολύ αρωματικά. Το φασκόμηλο θεωρείται εξαιρετικά τονωτικό, σε αφέψημα και βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της γρίπης, ενώ παράλληλα έχει καρδιοτονωτικές και αντιδιαβητικές δράσεις.Δίκταμος

Δίκταμος, το αρωματικό κρητικό βότανο

Ματζουράνα


Αγαπημένο βότανο της μεσογειακής γης, φυτό ποώδες, πολυετές ή διετές, η ματζουράνα διαθέτει χαρακτηριστικά στρογγυλά φύλλα και ροζ ή λευκά άνθη που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα.

Η ματζουράνα στη μορφή του ροφήματος, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, στομαχόπονων, κοιλόπονων και αυπνίας, ενώ έχει πολύ θετική επίδραση στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Δυόσμος 


Ίσως, το πιο δημοφιλές αρωματικό βότανο της Μεσογείου, ο δυόσμος πολυετές φυτό που διαθέτει τετράγωνους βλαστούς και πολύ αρωματικά φύλλα και άνθη.

Ο δυόσμος γίνεται εξαιρετικό ρόφημα και προσφέρει ευεργετικά αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, για τη ναυτία και για την αϋπνία. Και όχι μόνο! Το αφέψημα δυόσμου έχει θετική επίδραση στις νευρώσεις, στις ημικρανίες και στις ταχυπαλμίες.

Μελισσόχορτο

Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού

Θαμνώδες φυτό της Νοτίου και της Κεντρικής Ευρώπης, το μελισσόχορτο έχει ωοειδή και οδωντωτά φύλλα, που αναδίδουν ελαφρύ άρωμα λεμονιού. Το αφέψημα του μελισσόχορτου θεωρείται χαλαρωτικό με αντικαταθλιπτική δράση, κατάλληλο για την αντιμετώπιση των αϋπνιών, των ταχυκαρδιών και της υπέρτασης.
Πώς φροντίζουμε τα αρωματικά βότανα;


Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης για το δίκταμο και το φασκόμηλο και ημισκιερές για το δυόσμο, τη ματζουράνα και το μελισόχορτο. Φροντίζουμε τα αρωματικά φυτά να έχουν καλή αποστράγγιση, ειδικά αν τα φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες θα πρέπει να τοποθετήσουμε μια στρώση χαλικιών στη βάση τους. Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, την άνοιξη και το φθινόπωρο, δυο-τρεις φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και το χειμώνα 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν βρέχει.

Κι ένα μυστικό για τα αρωματικά βότανα

Συλλέγουμε τα φύλλα και τους ανθισμένους βλαστούς των αρωματικών βοτάνων, στις αρχές της άνθισης, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια τα αποξηραίνουμε σε σκιερό περιβάλλον, χωρίς υγρασία, σε καλά αεριζόμενο χώρο και τα αποθηκεύουμε σε βαζάκια αεροστεγώς κλεισμένα.