Γιάννης Σκαρίμπας: Ο άνθρωπος που τόλμησε να γράψει σχεδόν τα πάντα


Ο ποιητής, που ταυτίστηκε με τη Χαλκίδα, αν και είχε γεννηθεί στην Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας στις 28 Σεπτεμβρίου 1893, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα τη δεκαετία του 1910, με ποιήματα και πεζά που δημοσίευσε σε περιοδικά της Αθήνας και στις εφημερίδες Εύριπος και Εύβοια της Χαλκίδας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κάλλις Εσπερινός.


Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με το πραγματικό του όνομα έγινε το 1929, όταν έλαβε το Α΄ βραβείο διηγήματος για το πεζό «Ο καπετάν Σουρμελής ο Στουραΐτης», το οποίο δημοσίευσε στο περιοδικό Ελληνικά Γράμματα του Κωστή Μπαστιά. Ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα γιατί, τόσο το εικονοκλαστικό του ύφος, όσο και ή ιδιόρρυθμη γλώσσα πού χρησιμοποίησε στα έργα του, προκάλεσε αίσθηση την εποχή εκείνη.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν γόνος ιστορικής οικογένειας από την Φωκίδα, αφού ο πατέρας του, Ευθύμιος Σκαρίμπας, ήταν απόγονος αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αίγιο και τις ολοκλήρωσε στην Πάτρα. Το 1915 εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα, για να εργαστεί εκεί ως εκτελωνιστής.

Ο μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας, όπως ήταν γνωστός στους φίλους του, έζησε όλη του τη ζωή στη Χαλκίδα και ταξίδεψε ελάχιστα. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1984 και τάφηκε στο κάστρο του Καράμπαμπα.


Αρκετά ποιήματά του μελοποιήθηκαν πριν το θάνατό του, αλλά και μετά.


Ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα που έγιναν τραγούδια

Το 1975, στην Τρίτη Ανθολογία του Γιάννη Σπανού συμπεριλήφθηκε το «Σπασμένο καράβι» σε ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα & την ερμηνεία του Κώστα Καράλη.

Σπασμένο καράβι - Κώστας Καράλης
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας - Μουσική: Γιάννης Σπανός

Το ίδιο τραγούδι, επανεκτέλεσε 25 χρόνια μετά - το 2000  και ο Δημήτρης Μπάσης, σε ένα CD single. Αργότερα, συμπεριλήφθηκε και σε διάφορες συλλογές.

          

Στα 1987, Νικόλας Άσιμος έδωσε ροκ ήχο στο ποίημα «Ουλαλούμ» και το τραγούδησε στην παράνομη κασέτα Νο.000002, με τον τίτλο «Είμαι παλιάνθρωπος».

Ουλαλούμ - Νικόλας Άσιμος
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας - Μουσική: Νικόλας Άσιμος

Και πάλι, το τραγούδι επανεκτελέστηκε δέκα χρόνια αργότερα από το Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο δίσκο «Πες μου ένα ψέμα ν’ αποκοιμηθώ».

           

Το 1997 η Νίκη Ξυλούρη ερμήνευσε τον «Ειρμό» από το ποίημα «Βοιδάγγελος δεύτερος», που συμπεριλήφθηκε στο CD«Εγκόλπιο» με μουσικές του Ανδρέα Ρούσση.

Ειρμός - Νίκη Ξυλούρη
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας - Μουσική: Ανδρέας Ρούσσης

         

Ενδιάμεσα, μελοποιήθηκαν κι άλλοι στίχοι του Γιάννη Σκαρίμπα, όπως ο «Γλάρος» και η «Παρέα», που όμως δε γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία, με ερμηνευτές τους Γιάννη Θωμόπουλο, Μαρία Θωίδου κ.ά.

Το 2010 κυκλοφόρησε η έκδοση «Άπαντες στίχοι 1936 - 1970» του Γιάννη Σκαρίμπα, σε επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κατερίνας Κωστίου, που περιελάμβανε κι ένα δίσκο - το εξώφυλλο είναι έργο του Αλέκου Φασιανού με δώδεκα μελοποιημένα από το Διονύση Τσακνή ποιήματα της συλλογής «Εαυτούληδες» του Γιάννη Σκαρίμπα.

Εαυτούληδες - Διονύσης Τσακνής
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας - Μουσική: Διονύσης Τσακνής

          

Στον ίδιο δίσκο περιλαμβάνεται και «Το εισιτήριο», όπου ο Διονύσης Τσακνής συμπράττει με το Γιώργο Μεράντζα.

Το εισιτήριο - Διονύσης Τσακνής & Γιώργος Μεράντζας
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας - Μουσική: Διονύσης Τσακνής

         

Για το τέλος, ένα τραγούδι που δε φέρει την υπογραφή του Γιάννη Σκαρίμπα, είναι όμως εμμέσως αφιερωμένο στον ίδιο.

...οι τρελοί μείναμε λίγοι
κι ο Σκαρίμπας έχει φύγει...

Χαλκίδα - Μανώλης Λιδάκης
Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης - Μουσική: Τάσος Γκρους

          

Έφυγε από τη ζωή στα 91 του, έχοντας αποκτήσει 5 παιδιά και μια μεγάλη οικογένεια.

Via: ogdoo.gr