Πώς να φτιάξετε μόνοι σας μάσκα και αντισηπτικό χεριώνΑυτές τις ημέρες επικρατεί μια γενική ανησυχία τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρο των κόσμο εξαιτίας του κορονοϊού, με πλήθος μέτρων να συνίστανται από τις δημόσιες αρχές σε ό,τι αφορά την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Η ιδιαίτερη ευκολία μετάδοσης του Covid-19 έχει προκαλέσει ένα αίσθημα αβεβαιότητας στον κόσμο, με αποτέλεσμα το ένστικτο της επιβίωσης να μας υπερνικά και τα ράφια των πολυκαταστημάτων και των φαρμακείων να μένουν άδεια από αντισηπτικά και οινοπνεύματα. Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να παρασκευάσουμε αντισηπτικό σχετικά εύκολα και μόνοι μας στο σπίτι, με υλικά που ενδεχομένως να έχουμε ήδη στα ντουλάπια μας.

Υλικά που θα χρειαστούν για την βάση του αντισηπτικού

1.Ένα δοχείο που κλείνει με καπάκι

2. 2 μέρη οινόπνευμα με 99% περιεκτικότητα σε αλκοόλη

3. 1 μέρος αλόη βέρα σε μορφή τζελ

Διαδικασία παρασκευή

Ελέγξτε ότι το δοχείο που έχετε επιλέξει είναι καθαρό και ασφαλίζει αεροστεγώς με καπάκι. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατέψτε τα δύο μέρη οινοπνεύματος με το ένα μέρος τζελ αλόης πάρα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το περιεχόμενο του μπολ στο δοχείο και κλείστε το καλά με το καπάκι.

Extra tip: Εάν θέλετε, μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε και μερικές σταγόνες (1-2) αιθέριου ελαίου το οποίο βοηθά ιδιαίτερα στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Μερικά από τα έλαια μάλιστα, φημίζονται για τις καταπραϋντικές, αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητές τους, όπως για παράδειγμα το αιθέριο έλαιο της κανέλας και του τεϊόδεντρου.

Τι να προσέξετε, πριν προχωρήσετε στην παρασκευή του αντισηπτικού

– Χρειάζεται να θυμόμαστε πως το αντισηπτικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα το πλύσιμο των χεριών με τον παραδοσιακό τρόπο, γι αυτό και δεν πρέπει να αμελούμε το τακτικό πλύσιμο το χεριών σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας.

– Αξίζει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παρασκευή του αλλά και στο μέρος που θα το φυλάξετε, έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμο από παιδιά και κατοικίδια, διότι περιέχει ιδιαίτερη ποσότητα αλκοόλης.– Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο αιθέριο έλαιο, καλό είναι να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια του δέρματός σας, έτσι ώστε να σιγουρευτείτε πως δεν θα σας προκαλέσει κάποιον ερεθισμό.Τεράστιες ελλείψεις, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, παρατηρούνται σε χειρουργικές μάσκες λόγω του κορωνοϊου.

Από την Κίνα και τη Νότια Κορέα έως και την Ελλάδα, οι πολίτες ψάχνουν εναγωνιωδώς να βρουν και να αγοράσουν χειρουργικές μάσκες προκειμένου να προφυλαχθούν από τον ιό, ωστόσο οι προσπάθειες τους δεν πιάνουν τόσο καθώς έχουν εξαντληθεί.

Δυσεύρετες είναι οι χειρουργικές μάσκες. Οι εταιρείες και τα φαρμακεία, λόγω της έλλειψης που υπάρχει, αναγκάζονται να προμηθεύουν κατά προτεραιότητα, γιατρούς, κλινικές και μεγάλα κέντρα αποκατάστασης.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σύμφωνα με το pagenews.gr υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα κουτί μάσκες πωλείται πλέον στην τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή σε σύγκριση με προηγουμένως.

Μετά τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε χειρουργικές μάσκες λόγω του κοροναϊού, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Νοσοκομείο Shenzhen δημιούργησαν βίντεο δύο λεπτών που εξηγεί με απλό τρόπο πως μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιες μάσκες.

Οι μάσκες μπορούν να κατασκευαστούν στο σπίτι, με απλά υλικά που έχει ο καθένας μας. Αυτά περιλαμβάνουν χαρτί κουζίνας, χαρτομάντιλα, λαστιχάκια, τρυπητήρι χαρτιού, κλιπ, χαρτοταινία μήκους 5 εκατοστών, ψαλίδι, σύρμα, ένα ζευγάρι γυαλιά, ένα πλαστικό φάκελο.

Οι χειροποίητες μάσκες, σύμφωνα με τους δημιουργούς, πετυχαίνουν στο 90% το φιλτράρισμα που κάνουν και οι κανονικές χειρουργικές μάσκες.

Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες για το πως θα κατασκευάσετε μόνοι σας τις μάσκες.